This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By using the Dendax website you are consenting to our use of cookies in accordance with our Policy.

Надоместок на данок на доход од Чешка
Надоместок на данок на доход од Чешка


Сите вработени и самовработени лица кои работат во Чешка плаќаат 10-15% данок на своите приходи и тие имаат право да ги добијат назад своите заостанати даноци доколку треба да ја напуштат земјата. Мора да бидете сигурни дека кога ќе ја напуштите Република Чешка, сте добиле * ‘’Potvrzeni’’ (потврда) од вашиот работодавец . Ова е важен документ што треба да го поседувате со цел успешно да го доставиме вашата данокот.
Просечната сума за надомест на данок на нашите клиенти изнесува 15 000CZK!

Што е формулар Potvrzeni?

Potvrzeni е годишен преглед што ќе добиете од вашиот работодавец на крајот на финансиската даночна година. Тоа го покажува вкупниот износ што сте го заработиле од вашиот работодавец како личен приход и тоа исто така го покажува износот на данокот на вашиот работодавец одземен од вашата заработувачка и платен на даночната управа.

Колку години наназад, можате да аплицираат за враќање на данок?

Најдолг период за враќање на вашиот данок е 3 години во Чешка, од денот кога сте аплцирирале за повраток на вашиот даночен надомест.

Колку време е потребно за да се добие наплата?

Во просек помеѓу 4-6 месеци од времето вашите документи се испратени на даночните власти, зависи од времето за обработка на приходи.

Колку е цената на услугата?

The price is 15% from the refunded amount. There is a minimum fee of 1250 CZK.
Цената не вклучува ДДВ или банкарски трошоци!