Даночни услуги во САД

We developed an easy application e-taxfiling.com where you can file your US tax return in 4 steps & 4 minutes


Даночни услуги во САД

Секој кој работи во странство мора да плати данок на приход. Ќе ни биде задоволство да знаете дека голем дел од данокот може да се поврати. И тоа е токму она во што Dendax е специјализиран!
Dendax нуди професионални услуги за враќање на данокот од САД за секој кој работел во странство. Ние вршиме наплата на федералниот данок и данок на државата од сите држави во САД. Локален данок е, исто така, се враќа за неколку држави.

Кои даноци се плаќаат во САД?

Структурата на персоналниот данок во САД се состои од неколку видови даноци:
  • Федерален данок
  • Државен данок
  • Локален данок
  • Социјално осигурување и здравствени ДаноциГ
лавните данок e Федералниот данок. Се става на сите приходи заработени од секое лице што работи во САД. Федералната даночна стапка зависи од заработената плата и може да достигне до 25%. Учесниците во Ј-1 за работа во странство програми обично плаќаат 10-15% Федерален данок на приходи.
Државната даночна се наметнува во прилог на Федералниот данок. Се наметнува на сите приходи заработени од секое лице што работи во САД, освен во следниве држави: Алјаска, Флорида, Невада, Њу Хемпшир, Јужна Дакота, Тексас, Вашингтон и Вајоминг. Стапката на данокот на државата зависи од дадената држава и може да достигне до 15%. Некои држави, исто така применуваат различни даночни системи и со тоа може да се случи надемостокот од различни делови на федералните и државните даноци да се поврати.
Локалните даноци на личен приход се наплатува во некои држави. Овој данок обично не надминува 3% од приходот. Во поголемиот дел од случаите, овој данок не се наметнува на вашите приходи. Процесот на враќање на локалните даноци е комплициран и во некои случаи не е возможен. Dendax овозможува враќање на Локални даноци само од државата Њујорк.
Социјално осигурување и здравствена даноци можат да бидат одземени од вашата плата во некои случаи. Ве молиме да имате во предвид дека сите лица кои работат со Ј1 виза не подлежат на плаќање на социјална сигурност и на здравствени даноци, со исклучок на оние студенти кои работат во САД повеќе од 183 дена. Овие даноци треба да се одбијат од сите жители на САД, како и од сите учесници со H2B виза и поединци кои се третираат како жители.

Ако вашиот работодавец ги одбива овие даноци од вашата плата, прашајте го вашиот работодавец да ја поправи оваа грешка. Процесот на враќање на здравствениот и социјалното осигурување на данок е подолг и попроблематичен. Вие треба да го имате вашиот ДС-2019 формулар, точното име, адреса и телефонски број на вашиот работодавец и ако е можно, исто така, W-2 формуларот од вашиот работодавец.

 

Оданочен приход

 

    

       Даночен надомест

 

0 - $9,325

10% на оданочен приход

 

$9,236 - $37,950

$932,50 + 15% од износот повеќе од $9,325

$37,951 - $91,900

$5,226.25 + 25% од износот повеќе од $37,950

$91,901 - $191,650

$18,713.75 + 28% од износот повеќе од $91,900

$191,651 - $416,700

$46,643.75 + 33% од износот повеќе од $191,650

$416,701 - $418,400

$120,910.25 + 35% од износот повеќе од $416,700

$418,401 +

$121,505.25 + 39,6% од износот повеќе од $418,400


Кои документи ви се потребни за враќање на данок?

Со цел да се добие враќање на данокот што е можно побрзо, и со цел да се аплицира за највисок износ, треба да се имаат. 
  • W-2 формулар или копија на вашата конечна кумулативна исплата од секој работодавец.
  • Потребно е копија од картичката за социјално осигурување , така што ние ќе го знаеме Вашиот социјален осигурителен број.

Што е W2 формулар?

W-2 е формулар, кој секој работодавец треба да им го даде на своите вработени на крајот на годината. Овој формулар дава извештај за годишна плата на работникот и даноците што се задржуваат од секоја плата. Работодавците во САД мора да испратат W-2 формулар за вработените пред 31 јануари од секоја календарска година. Формуларот W-2 не е врз основа на фискалната година, но дава извештај за приходите на една календарска година (1 јануари - 31 декември).

Што е број на социјално осигурување?

Social Security Number (SSN) или социјалниот број осигурување е деветоцифрен број издадена на државјани на САД, постојани жители, или привремени работници. Негова примарна цел е да ги пратите поединци околу даночните прашања. Социјалниот број на осигурување докажува дека вработениот работи легално. Бидете внимателни и сочувајте ја вашата социјална картичка безбедно

Што ако не ги имаате сите потребни документи?

Дури и ако ги немате сите горенаведени документи, сеуште можете да аплицирате за враќање на данок. Единственото нешто што ќе треба е коректен социјален број на осигурување. Даночните специјалистина Dendax ќе ги контактираат вашите поранешни работодавци и ќе побараат копии од вашите документи за плаќање како овластен даночен агент. Не двоумете се да го контактирате нашиот тим за повеќе информации.

Колкав износ на пари треба да очекувам како повраток?

Просечната износ на повраток во САД е 970 американски долари. Можете да направите пресметка за вашата лична наплата врз основа на вашите документи за плаќање. Само искористете го нашиот бесплатен калкулатор за враќање на данок.
Ве молиме да имате предвид дека пресметката на данокот е приближен. Конечната одлука во однос на висината на наплата зависи од IRS - Internal Revenue Service. Сепак, Dendax ви гарантира дека ние ќе ви го рефундираме највисокиот можен износ кои се должи на нашито долго искуство и детално познавање на даночните закони во САД.

Колку години назад можам да се аплицира за да се добие враќање претплатениот данок?

Според IRS може да се аплицира се до 4 години од годината во која сте аплицирале.

Колку време е потребно за да се добие мојата даночна наплата?

Во просек, потребни се 8 до 12недели за федералните даночни пријави и минимум 8 до 14 недели за даночнитепријави од државата да бидат обработени од даночните служби. Ова се смета одвремето кога документите ги примаат даночните власти. Вистинското време може даварира од случај до случај.