This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By using the Dendax website you are consenting to our use of cookies in accordance with our Policy.

надоместок за пензија од Австралија


<
<

Враќање на пензија од Австралија 

Пензиските придонеси, платени месечно од страна на работодавците, се нарекува Superannuation. Износот на пензија што го одзема вашиот работодавец може да биде 9,5% или повеќе (во зависност од користениот фонд). Овие исплати можат да бидат вратени веднаш штом ја напуштите Австралија и вашата Виза престана да важи (истечена или откажана). Доколку вашата виза сеуште е валидна, но веќе сте ја напуштиле Австралија, можеме да поднесеме барање за откажување на визата и откако ќе аплицираме за враќање на средствата од пензија.

Ако е поминато шест месеци или повеќе откако сте ја напуштиле Австралија и не сте побарале DASP, вашиот супер фонд ќе биде префрлен на ATO (Австралиска даночна служба). 

Која даночна стапка ќе се примени за враќање на средствата од пензијата?

Даночната стапка зависи од визата што ја имате за време на вашиот престој во Австралија. Вие би можеле да одржате две групи виза: 
WHM Работници кои работат на одмор 
  • виза подкласа 417 (работен одмор)
  • виза подкласа 462 (работа и одмор)
  • виза за премостување виза
Почнувајќи од 1 јули 2017, данокот применет за враќање на пензија е 65% за WHM носителите на визи.
Студентска виза 
Доколку сте биле поседувани само за Студентска виза и никогаш не сте имале WHM виза, за целиот ваш престој во Австралија, новата промена за сопствениците на визи за WHM нема да влијае на вас, а вашиот данок што се применува на вашата наплата ќе биде 47%. 

Што треба за да аплицирам за враќање на пензија?

За да аплицираш за враќање на пензија, потребен ви е PAYG или последниот кумулативен налог од секој работодавец. Ако оваа информација не изгледа дека е на вашите документи за заработка, можеме да пресметаме приближна сума за реконструкција од вашата плата. Исто така ќе ви биде потребен TFN (број на даночна датотека), информации за најновата австралиска поштенска адреса, име на фондот за пензија, и ако е познат, вашиот број на член. 
Каде што вашето барање е 5000 долари или повеќе, вашиот супер фонд ќе бара заверени копии од вашиот доказ за документи за идентификација. Многу е полесно да ги потврдите бараните документи додека сте во Австралија, затоа препорачуваме да го направите ова пред да заминете. 

Колку години назад можам да аплицирам за наплата на данок?

Ние можеме да аплицираме 4 години назад за придонесите за пензија. 

Колку време е потребно за да се добие мојата даночна наплата?

Времето на обработка зависи од барањата на секој фонд за пензиски фондови, а времето за обработка може да биде различно. Општо земено, времето на обработка е 3-4 месеци. 
За повеќе информации за тоа како да добиете поврат на данокот на доход од Австралија, кликнете овде.

Колку е цената за услугата?

The price is 14% from the refunded amount. There is a minimum fee of 299 AUD.
Цената не вклучува ДДВ или банкарски трошоци!