This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By using the Dendax website you are consenting to our use of cookies in accordance with our Policy.

POVRAT AUSTRALSKOG SUPERANNUATIONAPovrat Australijskog Superannuationa

Mjesečni doprinosi za penziju plaćeni od poslodavca zovu se Superannuation. Iznos Superannuationa koji vaš poslodavac oduzima može biti 9,5% ili više (ovisno o odabranom fondu). Ove uplate mogu biti vraćene čim odete iz Australije i vaša viza prestaje biti važeća (isteknuta ili poništena). U slučaju da je vaša viza i dalje važeća ali ste već otišli iz Australije, mi možemo pokrenuti postupak poništavanja vize i pokrenuti postupak povrata sume Superannuationa.

Ako je prošlo šest mjeseci ili više od kada ste otišli iz Australije i niste prijavili DASP, vaš super fond biti će prebačen u ATO (Australska poreska uprava).

Koja stopa poreza će biti primijenjena na vašem povratu Superannuationa?

Poreska stopa ovisi o vizi koju ste imali tokom vašeg boravka u Australiji. Mogli ste imati jednu od dvije grupe viza:

WHM Working holiday makers zaposlenje tokom turističkog boravka

  • podgrupa viza 417 (odmor uz zaposlenje)
  • podgrupa viza 462 (posao i odmor)
  • viza povezana uz bridging vizu (preko porodice)

Od 1. jula 2017. porez na povrat Superannuationa je 65% za one koji imaju WHM vizu

Studentska viza

Ako ste imali samo Studentsku vizu i niste nikada imali WHM vizu, tokom cijelog boravka u Australiji, nove promjene za korisnike WHM vize neće se odnositi na vas i porez na vaš povrat bit će 47%.

Što mi treba da se prijavim za povrat Superannuationa?

Kako bi se prijavili za povrat Superannuationa, treba vam PAYG ili zadnje zbrojene platne liste od svakoga od vaših poslodavaca. Ako se ove informacije ne nalaze u vašim dokumentima o zaradi, možemo vam izračunati okvirni iznos povrata prema vašim platama. Trebat će vam TFN (poreski broj), vaša zadnja poštanska adresa u Australiji, ime Superannuationovog fonda, te ako je poznato, članski broj.

Ako prijavljujete $5,000 ili više, vaš super fond tražit će ovjerene kopije vašeg osobnog dokumenta. Puno je lakše ovjeriti traženi dokument dok ste u Australiji, preporučamo vam da to uradite prije nego napustite zemlju.

Za koliko godina unazad se možete prijaviti za povrat Superannuationa?

Mi možemo prijaviti za 4 godine unazad za doprinose za penziju.

Koliko dugo traje proces povrata?

Vrijeme obrade ovisi o zahtjevima pojedinog Superannuationskog fonda te ono može biti različito. Generalno, vrijeme obrade je oko 3 do 4 mjeseca.

Za više informacija o tome kako dobiti povrat poreza na dohodak iz Australije, kliknite here.

Koja je cijena usluge?

The price is 14% from the refunded amount. There is a minimum fee of 299 AUD.
%pension_price_perc_min_aus%Suma ne uključuje porez na dodanu vrijednost (VAT) i bankovne naknade.