SAD - POVRAT POREZA

We developed an easy application e-taxfiling.com where you can file your US tax return in 4 steps & 4 minutesSAD – POVRAT POREZA 

Svatko tko radi u inostranstvu mora plaćati porez na dohodak. Bit će vam drago čuti da velika većina uplaćenog iznosa može biti povraćena. To je upravo ono u čemu je Dendax specijaliziran!
Dendax omogućuje profesionalne usluge povrata poreza iz SAD-a za sve one koji su radili u inostranstvu. Omogućujemo povrat Federalnog poreza i Državnog poreza iz svih država SAD-a. Lokalni porezi također mogu biti povraćeni iz većine država. 

Koji se porezi plaćaju u SAD-u?

Osobna poreska struktura u SAD-u sadrži različite tipove poreza: 
  • Federalni porez; 
  • Državni porez; 
  • Lokalni porez; 
  • Porez za socijalno i zdravstveno osiguranje 

Porez najvišeg iznosa je Federalni porez. Obračunat je na sveukupni prihod zarađen od strane osobe zaposlene u SAD-u. Stopa Federalnog poreza ovisi o zarađenom dohotku i može dosegnuti do 25%. Sudionici J-1 poslovnog i putnog programa obično plaćaju 10 – 15% federalnog poreza na dohodak. 


Državni porez je nametnut kao dodatak Federalnom porezu. Obračunat je na cjelokupni prihod osobe koja radi u SAD-u, osim u sljedećim državama: Alaski, Floridi, Nevadi, New Hampshireu, South Dakoti, Texasu, Washingtonu i Wyomingu. Stopa državnog poreza ovisi o državi te može dospjeti do 15%. Neke države imaju i različite sisteme poreskih olakšica. Upravo zbog toga moguće je da se dio Federalnog ili Državnog poreza može povratiti.


U nekim državama obračunava se Lokalni porez na osobni dohodak. Ovaj porez obično ne prelazi 3% dohotka. U većini slučajeva, ovaj porez neće biti obračunat na vaš dohodak. Proces povrata lokalnog poreza je komplikovan i u nekim slučajevima u potpunosti nemoguć. Dendax nudi povrat Lokalnog poreza jedino iz države New York. 


Porezi za socijalnu sigurnost i zdravstvenu skrb, mogu biti skinuti s vašeg prihoda u nekim slučajima. Molimo vas, imajte na umu da svi ljudi koji rade s J1 vizom, NISU obvezni plaćati Porez za Socijalnu sigurnost i zdravstvenu skrb, osim onih studenata, koji su radili u SAD-u više od 183 dana. Ovi porezi trebaju biti skinuti svim osobama s prebivalištem u SAD-u, kao i onima koji imaju H2B vizu i osobama koje se smatraju jednakima osobama s prebivalištem. 


Ako vaš poslodavac skida ove poreze s vašeg prihoda, zamolite vašeg poslodavca da ispravi tu grešku. Proces povrata poreza za Zdravstvenu skrb i Socijalnu osiguranje je duži i generalno problematičniji. Morate imati obrazac DS-2019, točno ime, adresu i telefonski broj vašeg poslodavca te ako je moguće, obrazac W-2 dobiven od vašeg poslodavca. 


Oporezivi prihod

Tax

0 - $9,325

10% oporezive dobiti

$9,236 - $37,950

$932,50 + 15% iznad iznosa $9,325

$37,951 - $91,900

$5,226.25 + 25% iznad iznosa $37,950

$91,901 - $191,650

$18,713.75 + 28% iznad iznosa $91,900

$191,651 - $416,700

$46,643.75 + 33% iznad iznosa $191,650

$416,701 - $418,400

$120,910.25 + 35% iznad iznosa $416,700

$418,401 +

$121,505.25 + 39,6% iznad iznosa $418,400

 

Koji dokumenti su vam potrebni za povrat poreza? 

Kako biste dobili povrat vašeg poreza na dohodak što je prije moguće te kako biste se prijavili za najviši mogući iznos, potrebno je sljedeće: 
  • Obrazac W-2 ili kopiju vaše zadnje kumulativne platne liste od svakog poslodavca; 
  • Kopiju vaše Kartice Socijalnog Osiguranja, kako bismo znali vaš Broj Socijalnog Osiguranja. 

Što je obrazac W-2?

Obrazac W-2 je obrazac koji je svaki poslodavac dužan dati svojim radnicima na kraju godine. Obrazac prikazuje zaposlenikov godišnji prihod te poreze zadržane sa svake plaće. Poslodavci u SAD-u moraju poslati obrazac W-2 zaposlenicima prije 31. januara svake kalendarske godine. Obrazac W-2 nije osnovan na poreskoj godini, nego prikazuje dohodak stečen u kalendarskoj godini (1. siječanj – 31. prosinac). 

Što je Broj Socijalnog Osiguranja? 

Broj Socijalnog Osiguranja (SSN) je deveteroznamenkasti broj koji se izdaje državljanima SAD-a, osobama s trajnim prebivalištem ili radnicima na određeno vrijeme. Njegova primarna svrha jest pratiti osobe u svrhe oporezivanja. Broj Socijalnog Osiguranja dokazuje da radnik radi legalno. Budite oprezni te oprezno čuvajte vašu Karticu Socijalnog Osiguranja.

Što ako nemam sve potrebne dokumente? 

Čak ako nemate sve gore navedene dokumente, možete se prijaviti za vaš povrat poreza. Jedino što će nam trebati jest točan Broj Socijalnog Osiguranja. Dendaxovi poreski stručnjaci kontaktirat će vaše bivše poslodavce i tražiti kopije vaših platnih listi, kao vaš ovlašteni zastupnik. Za više informacija slobodno kontaktirajte naš stručni tim. 

Koliki je iznos koji bi mogao dobiti?

Prosječan iznos povrata poreza u SAD-u je 970 USD. Možete izračunati vaš osobni povrat prema vašim platnim dokumentima. Iskoristite naš free tax refund calculator.
Imajte na umu da je izračunat iznos povrata poreza okviran. Zaključna odluka o visini povrata ovisi o IRS – poreska uprava. Dendax vam garantira da će te dobiti najviši mogući iznos, s obzirom na naše iskustvo i detaljno poznavanje zakonodavstva vezanog uz povrata poreza u SAD-u. 


Koliko godina mogu da se prijavim za povraćaj poreza?

Možetetražiti povrat za 4 godine unazad od dana kad ste se prijavili za povrat.

Koliko vremena treba za dobiti povrat poreza?

U prosjeku je potrebno 8 do 12 tjedana za povrat Federalnog poreza, te minimalno 8 do 14 tjedana za povrat Državnog poreza. Ovo vrijeme se računa od momenta kad su vaši dokumenti zaprimljeni u Poreskoj upravi. Točno vrijeme može varirati od slučaja do slučaja.