HOLANDIJA - POVRAT POREZA

HOLANDIJA – POVRAT POREZA 

Holandija ima rastuće poreske stope koje su određene visinom vašeg dohotka. Što je viši dohodak, to je veća stopa poreza. Molimo vas da primijetite kako porez na dohodak (loonheffing) koji zadržava vaš poslodavac uključuje i porez na dohodak, i Premium National Insurance (penzijsko osiguranje, doprinosi za nezaposlenost i ostali državni doprinosi). 
Svaka osoba koja je radila u Holandiji ima pravo na povrat poreza. 

 

Opreszivi příhod


Tax


National 
Insurance

  

Total

         


0 do 19,982€8,90%


27.65 %

36.55%      


19982 do 33,791€13,15%27.65 %


40.80%      


33791 do 67,072€40,80%


40.80%      


67072 i iznad


52 %

52%                


Što je potrebno da bi se dobio povrat poreza?

Mi vam možemo pomoći pri popunjavanju zahtjeva za povrat vašeg poreza na dohodak. Kako bi to učinili, potrebno je da prijavite vaš godišnji prihod iz Holandije te iz vaše matične zemlje (zemlje u kojoj imate poresko prebivalište). Vaši nizozemski dohotci navedeni su u dokumentu koji se naziva Jaaropgaaf, koji dobivate od poslodavca na kraju poreske godine. 

Šta da radim ako nemam Jaaropgaaf? 

Trebali biste kontaktirati svog poslodavca jer su poslodavci obavezni da vam daju kopiju. U suprotnom, Dendax može dobiti traženi dokument za vas.

Koliko godina se možete prijaviti?

Možemo prijaviti 5 godine.

Koliko dugo traje proces povrata?

Vreme obrade zavisi od zahteva i to može biti drugačije. Generalno, vrijeme obrade je oko 6 mjeseci.

Povrat Zorgtoeslaga

Zorgtoeslag je plaćen za poreske obveznike s niskim prihodom. Možemo vam pomoći da dobijete ove doprinose u slučaju da imate na to pravo. Slobodno nas pitajte više o tome! 

Dječji doplatak i potpora 

Postoje dvije različite vrste doprinosa koje možete dobiti za vašu djecu. Kinderbijslag je dostupan za sve i Kindgebonden Budget za neke. Puno je pogodnosti s oba! Više informacija o dječjim doplatcima možete pronaći.