AUSTRIJA - POVRAT POREZAAko ste radili u Austriji tokom zadnjih 5 godina, Dendax vam može pomoći da dobijete natrag porez na dohodak koji ste uplatili. Ovi porezi su naplaćeni po rastućim stopama (što više zarađujete, to više plaćate). Vaš poslodavac skida porez s vaše plaće te ga uplaćuje poreskim ovlastima u vaše ime.

Godišnji oporezivi dohodak

Iznos poreza

0 - 11,000 €0 %
11,000 - 18,000 €25 %
18,000 - 31,000 €35 %
31,000 - 60,000 €42 %
60,000 - 90,000 €48 %
90,000 - 1,000,000 €50 %
1,000,001 € or more55 %

 

Prema austrijskom zakonu o porezu na dohodak, svaka je osoba oporeziva prema svom prihodu te nema zajedničkih poreza za oženjene parove ili zajednička domaćinstva. Povrat poreza dobiva se do kraja aprila naredne godine i prosjek povrata je 1649 eura!

Imate pravo na povrat poreza u slučaju da

  • Zaradili ste preko minimalnog iznosa od izvora drugačijih od vašeg zaposlenja
  • Radili ste za više od jednog poslodavca tijekom jedne godine
  • Razni drugi slučajevi

Možemo vam pomoći da dobijete vaš povrat poreza na dohodak te vam pružiti pomoć pri ostvarivanju dječjeg doplatka za vašu djecu u slučaju da su mlađa od 18 (ili 24 ako su studenti). Više o našim uslugama za dječje doplatke možete pronaći ovdje!

Je li moguće dobiti povrat Sozial- and Rentenversicherung taxa (socijalni doprinosi i doprinosi za penziju)?

Nije moguće dobiti povrat ovih doprinosa za državljane EU mlađe od 65 godina. Moguće je ako ste stari najmanje 65 godina i niste državljanin zemalja EU. Saznajte više ovdje! 

Kako biste dobili povrat vašeg poreza na dohodak što je prije moguće i prijavili se za najviši mogući iznos povrata, morate imati:

  • Kopiju vašeg Lohnzttel formulara od svakog poslodavca; 
  • Ovjereni E9 – EU/EWR Bescheinigung obrazac.

Što je Lohnzettel formular?

Lonhzettel obrazac je godišnji ispis koji dobijete od poslodavca na kraju poreske godine. Prikazuje totalnu sumu dohotka koji ste ostvarili tokom zaposlenja i iznos poreza koji je vaš poslodavac uplatio poreskoj upravi od vaše plaće.

Šta da radim ako nemam Lohnzettel?

Trebali biste kontaktirati vašeg austrijskog poslodavca jer su poslodavci zakonom obvezani izdati vam kopiju. U suprotnom, Dendax može dobiti traženi dokument za vas.

Koliko godina mogu da se prijavim za povraćaj poreza?

Možetetražiti povrat za 5 godine unazad od dana kad ste se prijavili za povrat.

Koliko vremena treba za dobiti povrat poreza?

Vreme obrade zavisi od zahteva i to može biti drugačije. Generalno, vrijeme obrade je 4/7 meseca. Međutim, vrijeme obrade i individualno i varira od slučaja do slučaja.

Koja je cijena usluge?

The price is 14% from the refunded amount. There is a minimum fee of 60 EUR.
Suma ne uključuje porez na dodanu vrijednost (VAT) i bankovne naknade.